under dagen har jag..

.. varit på Ikea och köpt det mesta som saknades till lägenheten.
Imorgon bitti får vi nycklarna! Så tills jag är hemma igen imorgon kväll så blir det dött här på bloggen. Kan inte förstå att vi flyttar imorgon!

kulan bulan



Till vänster är Mini 27 veckor och 4 dagar gammal i magen, till höger är hon ytterligare tre dagar gammal, alltså 28 veckor.


Bebisen

Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta. Bebisen rör sig mycket och du bör kunna känna många rörelser under dagen. Vissa rörelser bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du lägga dig ned och räkna. Du bör kunna känna din bebis röra sig ungefär 10 gånger per timma. Om du känner mycket färre än så så bör du kontakta MVC eller din läkare.

 

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.
Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Du

Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.

Egna tankar:

Nu ömmar det mest överallt, magen är öm, både på insidan och utsidan. Det hugger till ibland och spänner. Obehagligt. Dessutom får jag ofta kramp på högra sidan av ryggen. Näsan är täppt jämt. Förutom alla dessa fysiska besvär är det fortfarande otroligt att vänta barn, jag är någorlunda pigg och längtar mer och mer för varje dag.

dagen D

På lördag smäller det! Under eftermiddagen får vi nycklarna och kan börja slussa in våra saker in i vårat nya he
m. Det pirrar till i hela kroppen bara jag tänker på det. Tanken är att få över så mycket som möjligt av det som ska in, för att i alla fall kunna sova där på söndag.




fullt upp

Gårdagen spenderades med att packa saker som jag skall få med mig i flytten av Ingela. Det blev en hel del, bland annat massvis med sängkläder.
Idag har jag varit hos barnmorskan. Alla mina värden var fin fina, förutom järnvärdet som var lite lågt. Mini's hjärtljud var bra och mitt sf-mått låg på 26 cm vilket var precis på medelkurvan. Så släng er i väggen alla ni som påpekar att jag är enorm för just denna vecka, jag bär helt enkelt mycket framåt sa min barnmorska.

Nu är jag hemkommen igen och har packat in varor i kylskåpet för frukost imorgon. Ska lite smått börja plocka ihop, jag vet bara inte vad jag ska börja med att packa. Kläder? Papper? Skor? I-landproblem, verkligen.

Imorgon går jag in i ny vecka förövrigt!! Då går jag in i vecka 29, helt galet.

matbröds recept

Har någon av mina kära läsare något bra och enkelt recept på matbröd? Nu när vi flyttar har jag nämligen tänkt att börja baka eget bröd för att spara pengar, och det blir ju dessutom godare!
Så skriv ner era recept i kommentarfältet så ska jag skriva upp dem i min nystartade receptbok.

inget godis..

Det blev inget godis i lördags, som tur var. Istället blev det toast i soffan och Ghost Whisperer med mannen min, minst lika bra!
När jag vaknade igår vaknade jag av att jag hade svårt att andas, igen. Så då gick jag upp och gjorde frukost åt Maxen och sen myste vi i soffan med några fler avsnitt. Sen begav jag mig till stan i hopp om att köpa något fint till mig själv. Jag kom hem tomhänt..
Under kvällen var jag med min pappa, vi tog en promenad och tog det sen bara lugnt hemma. Jag kommer sakna honom så hemskt mycket när vi flyttar!

Igår tog jag mig en kopp glögg, värmde i micron och hade i russin. När jag druckit två klunkar slog det mig, det var ju 2,2 %!!!!! Jag kunde inte dricka mer, livrädd! Vet någon om detta är superfarligt? Jag tänkte inte att det skulle vara farligt, och pappa sa att det var okej, men nu tvivlar jag.. Hur kunde jag vara så dum?

ikväll ska jag äta godis

Max slutar jobbet halv tio, då ska han hämta upp mig här hemma. Sen ska jag köpa godis, åka hem till honom och äta det godiset, det ni!


Sen ska jag mysa med min man hemma hos honom med godiset och njuta av tiden med honom.

spenderar tiden på ingenting


Har precis lockat håret och sminkat mig, allt för att jag har tråkigt. Jag borde ha pluggat men detta blev resultatet av det..

trött Klara

Nu har jag precis vaknat efter ännu en natt med flängande i sängen.

Igår var vi på middag och bio faktiskt med Ingela, förklaring för det kommer senare.
Hela dagen var min kropp ur fas, illamåede, svårt att andas och svimfärdig. När jag skulle somna hade jag så ont i huvudet så att världen tycktes snurra runt mig.

Idag måste jag plugga.

hemma hos prinsen

Har precis ätit god middag som var hemmagjort potatismos med falukorv, husmanskost är inte dåligt inte.
Är hemma hos Maxen och har hjälpt honom med en läxa, Klara och el är ingen bra kombo för jag går ju faktiskt inte fordonsprogrammet, det värsta är att Max och el är en ännu sämre kombo, och han går ju till och med fordonsprogrammet. Det säger allt..

Nu sitter han och säger till sin kusin att han "tror" att det gör ont att föda barn, pha! Det var det värsta, den dumme fan TROR att det gör ont. Ska få honom att skita ut en apa och sen kan han uttala sig haha.


Snart ska jag dra honom från datorn och se en mysig film i soffan med min prins.

favoritnamn till Mini uppdaterad igen

Här ska jag samla mina favoritnamn på min älskade Mini. Nu när vi vet att det är en tös är det såklart bara flicknamn som gäller, och dessa är de vi har än så länge.


Flicknamn:
Melissa
Isabell(e)
Rebecca(max favorit)
Nellie(max favorit)
Pixie(mellannamn)
Anna(mellannamn)
Tilde
Nicoline
Angelica
Emilia
Elin


Tog bort några och lade till ett, ge mig fler förslag!

nämen! vecka 27+0 nu ju!

Nyvaken som jag är tänkte jag inte på vilken dag det är, vilket ju faktiskt är torsdag! Och det vi ju alla vad det innebär, nämligen ny vecka med lilla knoddis i älsklings magen!
Nu är Mini 27 veckor gammal precis i magen och vi går in i vecka 28 nu, helt galet.

  • Första dagen for din senaste mens var 15-Apr-2009
  • Ditt förlossningsdatum är beräknat till: 20-Jan-2010 (s tecken)
  • Du är gravid i vecka 27+1.
  • Bebisen väger c:a 1140 gram. *
  • Bebisen är c:a 37.7 cm från hjässa till fot. *
  • Du har klarat av 68% av graviditeten.
  • Du har 89 dagar till förlossningen.
  • Din första trimester varar från 15-Apr-2009 till 14-Jul-2009
  • Din andra trimester varar från 15-Jul-2009 till 12-Oct-2009
  • Din tredje trimester varar från 13-Oct-2009 till 20-Jan-2010

Nej den stämmer inte, minus en dag där.


Bebis

Bebisen väger omkring 1,1 kg och är 35 cm lång. Hjärnans ytskikt börjar forma sin rätta form. Ögonbryn och ögonfransar har vanligtvis vuxit fram nu. Tunt och fjunigt hår täcker bebisens kropp. Bebisen fortsätter att vända på sig ända fram till några veckor innan förlossningen.

Du

Livmoderns mått är mellan 26 och 29 cm. Din viktökning kan vara mellan 7 och 11 kg eller mer. Om din lilla bebis skulle födas nu finns det stora chanser att den skulle klara sig. Bara moderkakan väger 400 g, nästan ett halvt kilo.

Egna tankar:
Det känns så mysigt nu, jag njuter fortfarande. Visst börjar det bli lite tungt, speciellt med sammandragningar när det "passar" som minst. Det som är jobbigast är viktökningen, jag har nu gått upp 12 kilo, 9 sedan inskrivningen. Det är inte roligt, men antar att det är vad som behövs för att älskling i magen ska må bra och att jag ska kunna amma hene utan att bli ett skelett. Allt för min bebis.

har ni sett!?

Har ni sett nedräknaren till höger? Det är nu bara 90 dagar kvar tills vår prinsessa är beräknad att komma. 90 dagar är tre gånger 30 vilket är ungefär en månad. Tre månader! Det är ju lite! Jag har nu varit gravid i sex månader redan, och tänk så fort de sex månaderna gått.
Nu kommer jag dessutom ha min beskärda del att göra fram tills dess att hon kommer. Jag ska flytta, fylla år, ha middag för alla mina nära och kära, fotograferas med magen, Max fyller år, skolavslutning, julafton, nyårsafton!
Det kommer bara att rusa förbi dagar och jag kommer inte kunna fånga dom, förstår ni vad härligt? Jag vill bara att allt ska börja nu, jag är redo för min dotter, jag är redo att vara mamma.

det kliar i magen

Min framtida granne Lydia länkade filmen nedan. Jag blir helt varn i magen och det kliar och jag längtar så fruktansvärt mycket tills vi har vår prinsessa här.


mamma och pappa älskar dig



Mini, du ska veta att din pappa tar bra hand om dig och mig. Han fixar mat när jag är för trött och lat. Han stryker på magen du bor i och ler sött när du rör dig där inne. Han frågar ofta om hur du och jag mår, han ser till att fråga noggrannt om du rört dig under dagen efter att jag var orolig häromdagen då du varit väldigt stilla. Han oroar sig redan, samtidigt som vi båda två ivrigt väntar på dig lilla älskade.
Så du ska veta där inne att din pappa tar bra hand om både dig och mig, och att jag vet att han älskar oss båda otroligt mycket.

det närmar sig

11 dagar kvar!! Om elva dagar flyttar vi! Det är mindre än två veckor, och det betyder ju att det är så kort tid så att man bara storknar! Max säger när jag tjatar om att få träffa honom nu att jag kommer så få mycket av honom sen när vi flyttar att jag kommer spy Max. Det tror inte jag. Jag kommer inte kunna få för mycket, det är ju mer jag längtar efter! En gemensam säng, en gemensam lägenhet, ett gemensamt och eget hem!

vart ska det komma ifrån?

När jag tänker på framtiden med vår dotter, är det en hel rad med saker som jag kommer att behöva kunna. Jag ska kunna veta hur mycket kläder som är lagom på min vinterbebis, känna igen skrik, byta blöja. Allt detta antagligen samtidigt som något annat sker.
Ibland tänker jag bara på hur jag ska finna allt det, veta hur jag ska göra. Sen slås den tanken bort, som av automatik. Det känns som om det definitivt bara kommer finnas där, att det instinktivt bara dyker upp och att min kropp kommer sköta allt det där.

Så visst är jag nervös hur jag ska klara av en vardag, ensam med ett spädbarn, jag är orolig hur jag ska klara av det, hantera det. Men någonstans i bakhuvudet vet jag att det kommer gå så bra, och jag blir alldeles kolugn och min längtan intensifieras ännu mer.

snark

Tog ut lyckan i förskott efter att ha sovit rätt bra natten till igår. Det fick jag äta upp inatt nämligen. Somnade till slut vid ett, och sov dåligt i sex timmar tills klockan ringde vid tio över sju, toppen!
Seg seg seg dag, speciellt när man är så trött som jag är, ögonen hänger på mig..

oh no you didn't

HAHAHAHAHA JAG DÖR

Det HÄR är en länk till ett helt sjukt klipp, bevis på att man inte ska ge sig på vem som helst.

klippt mig



Rätt dålig bild men ni får hållas till vidare. Jag känner mig mest som en tjock boll i princip..
Men tror inte det har att göra med luggen att göra.

tips

Lånade en bok igår på biblioteket i gubbängen. Den är på 280 sidor. Den är utläst nu.
Boken heter Som jag vill vara och handlat om 15åriga Jessica som blir med barn, och bestämmer efter många om och men att behålla det lilla livet.
Mer vill jag inte säga. Ni kan ju tänka er vad som händer.
En riktig tonårsbok helt enkelt, men så söt och varm på ett sätt.


give me a break

Inatt har jag sovit till och från i ungefär sex timmar, sen var det dags att gå upp. Jag har varit upp och kissat tre gånger. Jag vet inte vad det är men ingen ställning funkar som sagt..
Så nu sitter jag helt död i skolan och väntar på att mina sista lektioner ska ta fart så att jag kan komma hem och vila mig lite, ögonen går i kors på mig nämligen.

Mini bökar runt där inne som om hon jagar sin egen svans. Ja förhoppningsvis har hon ju ingen sådan men ni förstår poängen. Ena sekunden är hon på högra sida och boxar, för att i nästa sekund trycka ut en hand eller fot till vänster.

Nu är det bara en vecka kvar i skolan, sedan är det lov! Det ska bli så skönt att bara mysa under lovet och räkna ner dagarna till den stora flytten.


seg dag

Gick upp imorse efter en natt utan sömn och åt frukost. Sen fick jag för mig att åka och väcka min prins. Sagt och gjort, och väldigt värt det, att få krypa under ett täcke med en varm kropp är guld värt.

Maxen skjutsade hem mig till fyra och sedan dess har jag pluggat. Har äntligen läst klart boken som faktiskt inte var så hemsk, eller hemsk var den ju i och för sig med tanke på vad den handlade om men det var ingen hemsk läsning. Jag har dessutom skrivit klart min text, tidigt för en gångs skull, brukar alltid vara ute i allra sista sekund. Den blev helt okej och hoppas få någorlunda bra resultat på den.

Nu sitter jag i soffan med en balja te och väntar på att min man ska komma hem från jobbet, hålla om mig och få somna tryggt nära honom. Det är skönt när jag sover med honom för då har jag något att se på när jag vaknar om natten.


sunday morning




Har sovit riktigt dåligt inatt. Ingen sovställning tycks fungera och det slutar med att jag mest bara ligger och vänder mig, i hopp om att den position jag nyss låg i kanske är skönare fem minuter senare, naivt.

Idag är det dessutom bara 14 dagar kvar tills vi garanterat har en ny, egen lägenhet. Jag suckar av bara tanken. Lättnaden av att få flytta hemifrån, bara rå om sig själva och ta ansvar för sig själva har varit som ett svagt ljus de senaste tre åren, och nu är jag helt plötsligt precis framför nyckeln. Det är surrealistiskt och det riktigt kryper i kroppen på mig när jag tänker på att jag ska få bo ensam med min älskade Max i väntan på våran dotter.

14 DAGAR!!

baby

  • Första dagen for din senaste mens var 15-Apr-2009
  • Ditt förlossningsdatum är beräknat till: 20-Jan-2010 (s tecken)
  • Du är gravid i vecka 26+3
  • Bebisen väger c:a 1041 gram. *
  • Bebisen är c:a 36.6 cm från hjässa till fot. *
  • Du har klarat av 66% av graviditeten.
  • Du har 94 dagar till förlossningen.
  • Din första trimester varar från 15-Apr-2009 till 14-Jul-2009
  • Din andra trimester varar från 15-Jul-2009 till 12-Oct-2009
  • Din tredje trimester varar från 13-Oct-2009 till 20-Jan-2010

Inser att detta inte riktigt stämmer, för när jag fyller i Beräknad Födsel så har jag tydligen gått en dag längre än vad jag har enligt veckoräkningen. Antar att det ör för att vissa räknar en graviditet som 40 veckor och 0 dagar, medans andra räknar 39 veckor och 6 dagar.
Ja men i alla fall, på ett ungefär är detta vad som gäller. Är det inte otroligt?

film hos Finni

Om ett tag ska jag börja röra mig mot västerort(eller är det det?) hem till Finni. Vi ska se på film och bara vara gravid så vitt jag förstått det. Det ska bli mysigt.
Så nu ska jag få i mig någon lunch och sedan börja röra mig.

gravidfotografering

En kompis kompis ska om ungefär en månad fota mig med Mini och Max. Jag har tänkt mig kärleksfulla bilder med mjukt varmt ljus. Med skira tyger och leenden har jag tänkt bli fotad. Dessa bilder vill jag sedan förstora upp och rama in och sätta upp i vår lägenhet.
Jag vill ha så mycket av graviditeten förevigad som möjligt, och hoppas att dessa bilder som ska tas blir de finaste som jag kan visa i all evighet.



fantiserar

Det är när det är regn och rusk ute som mina tankar glider iväg.

Sitter och fantiserar om att när vi flyttat kan jag en kall vinterdag tappa upp ett bad, släcka ner och tända några ljus och sjunka ner i ett bad i en timme och bara sucka.
Sen kan jag gå upp, göra mig en kopp te och sjunka ner i soffan och bara stirra på vårat egna hem.

nedräkningen fortsätter

Idag är det 16 dagar kvar tills vi har våran egna lägenhet. Ja, det kan fortfarande bli tidigare, men 1a november är datumet då vi garanterat har nycklarna till våran egna lägenhet!


systrami

Gick upp imorse när Max åkte iväg. Jag kissade bara och gick sedan och lade mig igen för att jag inte har några lektioner idag.
Jag visste att min syster stukat foten igår när hon var ute. När hon vaknade imorse kunde hon inte röra eller gå på den stukade foten. Jag hörde henne hoppa runt på ett ben här hemma. En kvart senare knackade pappa på dörren och sa att de skulle in till SÖS. Utan att reflektera över det, då hon var där för några dagar sedan också med sin skadade hand som visade sig ha en spricka som de inte gipsade, somnade jag om.

För ett litet tag sedan ringde jag henne och frågade hur det gick. Då har hon åkt på något problem med brosket i foten som kanske måste opereras om två veckor, och efter det följer sex veckor med kryckor.
Hon har redan nu fått kryckor, men kan ju knappt gå med dom då hon fortfarande har problem med sin hand.

Min älskade lillasyster, att hon aldrig kan få slippa ha ont!

glömde berätta att..

.. igår hade jag och Max 3 år och åttamånadersdag!

svar på fråga

Fick en fråga där en tjej undrade vad jag skulle göra om Mini skulle födas nu.

Det är en svår tanke att föreställa sig, en bild som man helst inte vill ska bli sann. Jag skulle bli extremt orolig. Visserligen skulle hon, med rätt vård, kunna överleva utanför magen nu. Läste någonstans att hon skulle ha cirka 90% chans att överleva. Det känns tryggt på ett sätt.
Men jag vill helst att hon stannar och försöker tänka att hon faktiskt kommer stanna kvar i magen. Men skulle hon, hemska tanke, födas nu skulle jag göra allt för att hon skulle överleva. Jag skulle vara livrädd för att förlora henne.

mamma älskar dig!

Min älskling är idag 26 veckor gammal. Vi går in i den tredje trimestern idag också, vilket betyder att det bara är tre månader kvar tills vi förhoppningsvis har en frisk, levande liten flicka hos oss. Jag bär henne med stolthet och är försöker vara tacksam för varje dag med henne, även om jag oroar mig. Men älskling därinne, jag älskar dig varje sekund på dygnet!

growing baby

Bebisen

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.

 

Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

Du

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.

 


vecka 27(26+0)

Nu ser ni här vad tiden ruuuusar iväg! Vecka 27 är redan här och nu är det bara 13 veckor kvar tills det förhoppningsvis är dags. Varje dag känner jag min lilla prinsessa i magen, hon är en vilding. Det känns bara bra att hon håller mig vaken.

Senare idag kommer det upp en ny magbild, givetvis.

knäppa drömmar

Drömde inatt att jag hade fått vår lilla dotter. Vi var hemma hos någon och hälsade på, och så blev det dags för matning av min prinsessa. Jag ammade henne vid ena bröstet och sen helt plötsligt ställde hon sig upp och gick därifrån på stapplande fötter. Jag ryckte inte ens på axlarna.
Några minuter senare kom jag på att jag var tvungen att hålla igng mjölkproduktionen så jag gick in på toaletten och började "tömma" det andra bröstet, såsom en barnmorska på mässan vi var på för några veckor sedan visade att man skulle. Det sprutade något oerhört, haha! Så jag började tömma det andra bröstet också för det "kanske var bäst så". Jag satt alltså på toalettstolen och tryckte på mina egna tuttar och det sprutade mjölk över hela väggarna.

Det finns verkligen ingen gräns för hur knäppa drömmar man kan ha!



Hahahaha.

ohyggligt trött

Har sovit så extremt dåligt inatt så när klockan ringde imorse ville jag bara krypa ner under en sten och vänta på döden. Så nu sitter jag här, trött, med ett huvud som tycks vara gjort av tegelsten och gör ingenting. Insåg att det är lönlöst att gå på första lektionen så jag ska snart krypa ner igen och hoppas på en bättre dag.

Nu är vi dessutom nere på tvåsiffrig countdown!! 98 dagar kvar tills prinsessan är beräknad att komma, helt sjukt va?
På tal om nedräkningar: 18 dagar kvar till flytt!! Kanske kortare till och med.

Sängen kallar..

godmorgon

Nu är jag uppe och gör i ordning mig. Jag ska träffa Finni en sväng innan skolan och sedan in för en lektion. Sedan blir det hem och läsa läsa läsa den där förbannade boken. Någon som vill redogöra för vad En blomma i Afrikas öken handlar om? Från det att hon kommer till London?

Men nu; frukost!!

pågående projekt

Nu har jag precis målat första lagret av färg på sufletten till barnvagnen. Jag kan ju lugnt säga att det blir i alla fall bättre än innan, värre kunde det ju i alla fall inte bli!
Så nu står den och torkar i köket och jag känner mig nöjd.

Systrami kom nyss hem med en burk cola åt mig, sött inte sant?

för Finni's ögon, hihi

Vad har Vita bandet, Grupp 8 och glöm aldrig Fadime gjort för vårt samhälle som vi känner det idag? Kommer den nyfödda rörelsen Ett Äpple om Dagen kunna etableras på samma vis? Vad är det som krävs för att en organisation ska påverka sättet vi lever på? Är det antalet anhängare, sökandet efter förändring eller finansiering och kampanjer som ger en rörelse skjutsen åt rätt håll? Läs följande sidor där vi försöker reda ut dessa rörelsers avtryck på samhället i den djungel som de alla befinner sig i, och försök se deras avtryck i din egna vardag!

Vita bandet startades i Amerika 1874 då de hette Women Christian Temperence Union (WCTU). Där förenades kvinnor i klagosång och och bön och protesterade mot deras mäns allt större konsumtion av alkohol. 1900 hade organisationen tagit sig över Atlanten och in i Sverige. Initiativtagaren Emelie Rathous, en känd feminist och nykterhetskämpe regerade som generalsekreterare i organisationen från 1903 till 1947.
Idag är inte Vita bandet fullt så aktiva, utan är mer en religiös nykterhetsrörelse som det inte hörs särskilt mycket ifrån.

Grupp 8 var som en "underground"-feministrörelse som startades 8 maj 1968 i sverige efter ett könsrollsseminarium som hölls av Karin Westman-Berg. Grupp 8 var en feministisk vänsterrörelse som kämpade för kvinnors rättigheter till arbete och hjälp med barnomsorg. Rörelsen sågs som väldigt radikal av andra och mötte motstånd i de konservativa.
Idag håller Grupp 8 på att tyna bort och har ersatts gradvis av andra feministiska rörelser.

Glöm Aldrig Pela och Fadime är ännu en kvinnoorganisation som startades i sverige 2001 för att representera och kämpa för invandrarkvinnors rättigheter. De samlas i demonstrationer och mediautlåtanden för att sprida sitt budskap. De är inte bara en organisation som fokuserar på att hjälpa utsatta kvinnor men även förebygga våld mot invandrarkvinnor.

Nu har även Ett Äpple om Dagen startats, som inte är en kvinnorättsorganisation utan en rörelse som vill hjälpa skolbarn få frukt i skolan. Organisationen yrkar för att det ska serveras gratis frukt på skolor runt om landet. En frukt om dagen av närproducerad frukt är målet. Att samtidigt som man hjälper skolbarnen med den trytande eftermiddagskoncentrationen också vara miljömedveten. Rörelsen är väldigt nystartad och har ännu inte etablerats någonstans.

för Finni's ögon, hihi

Vad har Vita bandet, Grupp 8 och glöm aldrig Fadime gjort för vårt samhälle som vi känner det idag? Kommer den nyfödda rörelsen Ett Äpple om Dagen kunna etableras på samma vis? Vad är det som krävs för att en organisation ska påverka sättet vi lever på? Är det antalet anhängare, sökandet efter förändring eller finansiering och kampanjer som ger en rörelse skjutsen åt rätt håll? Läs följande sidor där vi försöker reda ut dessa rörelsers avtryck på samhället i den djungel som de alla befinner sig i, och försök se deras avtryck i din egna vardag!

Vita bandet startades i Amerika 1874 då de hette Women Christian Temperence Union (WCTU). Där förenades kvinnor i klagosång och och bön och protesterade mot deras mäns allt större konsumtion av alkohol. 1900 hade organisationen tagit sig över Atlanten och in i Sverige. Initiativtagaren Emelie Rathous, en känd feminist och nykterhetskämpe regerade som generalsekreterare i organisationen från 1903 till 1947.
Idag är inte Vita bandet fullt så aktiva, utan är mer en religiös nykterhetsrörelse som det inte hörs särskilt mycket ifrån.

Grupp 8 var som en "underground"-feministrörelse som startades 8 maj 1968 i sverige efter ett könsrollsseminarium som hölls av Karin Westman-Berg. Grupp 8 var en feministisk vänsterrörelse som kämpade för kvinnors rättigheter till arbete och hjälp med barnomsorg. Rörelsen sågs som väldigt radikal av andra och mötte motstånd i de konservativa.
Idag håller Grupp 8 på att tyna bort och har ersatts gradvis av andra feministiska rörelser.

Glöm Aldrig Pela och Fadime är ännu en kvinnoorganisation som startades i sverige 2001 för att representera och kämpa för invandrarkvinnors rättigheter. De samlas i demonstrationer och mediautlåtanden för att sprida sitt budskap. De är inte bara en organisation som fokuserar på att hjälpa utsatta kvinnor men även förebygga våld mot invandrarkvinnor.

Och nu har även Ett Äpple om Dagen startats, som inte är en kvinnorättsorganisation utan en rörelse som vill hjälpa skolbarn få frukt i skolan. Organisationen yrkar för att det ska serveras gratis frukt på skolor runt om landet. En frukt om dagen av närproducerad frukt är målet. Att samtidigt som man hjälper skolbarnen med den trytande eftermiddagskoncentrationen också vara miljömedveten. Rörelsen är väldigt nystartad och har ännu inte etablerats någonstans.

dagen

Stannade hemma idag och har spenderat dagen åt att försöka nöta igenom en förbannad engelskabok som jag ska ha redovisning på på torsdag.. Sedan åkte jag in till stan och hämtade mina fina och sköna skor med Sannisen.

Nu sitter jag här och pluggar, och det är så tråkigt!!!

min granne!



Som ni alla vet ska ju jag och Max flytta. Lägenheter ligger som sagt i Alvik.
Lydia bor av en händelse mitt över gatan! Jag kan för tusan se hennes hus från våra fönster.
Första gången vi träffades var i Härnösand, på badhuset. Jag vågade inte åka vattenrutschkanan själv så jag gick fram till henne och frågade om hon kunde åka med mig. Sagt och gjort. Sedan, när vi kom gående längs poolkanten, såg vi våra föräldrar sitta och prata. Jo för då kände hennes mamma och min pappa varandra sen förr.
Sedan dess har vi träffats under somrarna då vi haft landställe på samma ö i skärgården och då och då på middagar.
En klok kvinna som nu får dras med mig som granne, är hon inte fin?

knäpp natt

Vaknade halv fem av att det var något som lät. Vanligtvis hade jag bara somnat om men nu var jag så kissnödig så att jag vaknade ordentligt. Efter ett tag slog det mig att det var en katt som satt utanför mitt fönster, på altanen, och typ sjöng. Den jamade för fulla halsar, långdraget och högt.
Sen hörde jag att det var något dovt ljud som kom innan denna katt började ta till ton, och då blev jag rädd. Haha. Jag slog på min mobil för att ha den som ficklampa och gick in till min sovande syster som till en början bara skrattade åt mig och trodde att jag gick i sömnen. Men när jag till slut övertygat henne om att det faktiskt var något där ute så blev hon rädd och bad mig lägga mig i hennes säng.
Därifrån ringde jag ner till pappa som svarade på första signalen och yrvaket praktiskt taget sprang up i sin morgonrock. Fnittrande låg vi i Allis säng och bävade inför vad tusan det var som gjorde så att en katt satt och sjöng utanför vårat hus.
Pappa öppnade altandörren och gjorde lite ljud för att skrämma iväg vad det nu var.
Det visade sig vara en av våra katter och en grannkatt som lät.

Det går verkligen inte att förklara ljudet, det lät som ett skrikande spädbarn som jämrade sig imellan åt! Det lät väldigt spöklikt. Haha.
Frid och fröjd nu när det slutat, så gick vi allihopa och la oss igen i våra egna sängar.


visst tusan pirrar det

Jag går runt i ett rosa moln. Om 21 dagar har vi nycklarna till våran egna lägenhet!!! Jag kan bara inte förstå det. En fin, relativt nyrenoverad tvåa med badkar, diskmaskin och balkong. Det är surrealistiskt och det pirrar i magen på mig varje gång tanken slår mig, vilket är ofta! Nedan är bilder på lägenheten! Tänk bort möbler och kläder och sånt, vilket inte tillhör oss!


Hallen:


Sovrummet


Sovrummet


Sovrummets garderober


Badrummet


Köket


Köket


Vardagsrummet, längst ner är ingången till sovrummet och även utgång till balkongen

dagen D

Vaken nu efter en natt med orolig sömn.
Idag gäller det.
Idag skriver vi på kontrakt för vår lägenhet!
Jag kan tusanimig inte tro att det är sant, det ska bli så fruktansvärt roligt!

Klockan tolv ska vi vara hemma hos henne som hyr ut lägenheten, så det gäller att sätta fart nu.

vart var vi?

Fick en fråga om vart i Grekland vi hade varit.
Just den gången var vi på Zakynthos, en ö i Grekland. Förra sommaren åkte jag och Max ensamma till Kreta, vilket var den bästa resa jag någonsin gjort.

ser ni!?


Jag och min älskade älskade prins i Grekland för två år sedan. En sjuhelsikes snyggt par om jag får säga det själv.
SER NI MIN KROPP!? Bye bye säger jag bara. Kan inte förstå att jag klagade då, herregud.

rise and shine

Tidig mysig morgon. Vaknade bredvid världens finaste och sen gick vi upp och åt frukost.
Idag är det kalas! 15 barn blir det, sen föräldrar utöver det. Intensivt.

Så nu ska det sättas igång här i lägenheten!

det stora klippet



Snart är det dags att ta mig iväg till min frisör. Då blir det allt hellugg tror jag, kanske inte lika lång som den ovan men något i den stilen. Mitt behöver verkligen klippas!

toppen

Åh vad kul det är att sitta om prata om litterär historia hela förmiddagen. Dräp mig nu så blir jag nöjd.. Sitter och fokuserar på annat. Minns ni skorna jag visade förut? De ska jag nog ta och köpa nu. Ergonomiska skor som nu dessutom kostar hälften så mycket! Kap eller vad säger ni? Skonsamma för fötter och knän, kan hjälpa mig i foglossningen.
Nu går de loss på 499 kronor och jag kan nog inte hålla mig. Ser det mer som en investering. En snygg sådan dessutom.



en lång dag väntar

Nu ska jag snart iväg till skolan, och spendera heeeeeeeeeeeeela långa dagen där. Segt en fredag säger ni, ni skulle bara veta säger jag.
Jag funderar på att försöka fixa någonstans att ta en tupplur runt lunch för jag blir så trött så ögonen hänger som ihåliga kakburkar på mig runt tre. Som en gravid zombie lunkar jag fram och tillbaka, eller aa okej, jag vaggar väl mest.
Morgonironi är toppen, eller vad tycker ni?

Ibland slår verkligheten till mig, rakt i solar plexus och jag tappar givetvis andan. Jag ska flytta hemifrån, det ska bli så skönt så det känns fortfarande overkligt. Jag kommer inte förstå det förräns det händer.
Jag ska bli mamma. Även om jag ser kulan som växer på magen så är det fortfarande ofattbart för mig.


trött

Vi var nyss på mötet om föräldrapenning. Det var väl helt okej, rörigt men ändå lärorikt antar jag, även om frågetecknen fortfarande är många. Vi kände oss extremt unga där på mötet eftersom resterande medverkande var över 30+ hela bunten.
Nu är vi hemma och har ätit mat. Väntar på att Criminal Minds ska börja medans Max handlar godis åt preggot, den söta fan!

nedräkning!

Idag är det 24 dagar kvar till den 1a november. Vi kanske kanske får nycklar tidigare, men det är inte säkert, så jag räknar med första tills dess att vi är säkra!

24 dagar kvar!

gos med dottern min

Sitter hemma i soffan och pratar med min lilla knoddis i magen. Hon sparkar till mig då och då, hårdare än någonsin. Då börjar jag skratta, för det är så ofattbart och det känns så konstigt.
Så här sitter vi och myser, precis som jag hoppas att vi gör om dryga tre månader, men att vår dotter då är här ute med oss.

helgen..

..ser ut såhär:
Fredag: Idol! Mysa med tankarna om att jag flyttar om tre veckor.
Lördag: Sova ut! Sedan assistera på Max systers sjuårskalas, även vara barnvakt för henne från sju/halv åtta till tio.
Söndag: Skriva kontrakt för lägenheten klockan tolv!!!!! Efter det tänkte jag träffa söta Finni och prata bebisar.


vecka 26(25+0)

Vecka 26

Barnet:

Ca 30 cm lång och vikten är 8-900 gram. Barnet har nu passerat en viktig gräns. Det har kommit så långt i sin utveckling att det sannolikt skulle överleva utanför livmodern. Ögonen öppnar och sluter sig. De reagerar sedan en tid tillbaka på ljus och mörker. Genom att rikta ett starkt ljus mot barnet har man kunnat se hur det lyfter händerna för att skydda sina ögon. Hjärnan utvecklas mycket snabbt, nu får hjärnbarken sina fåror och vindlingar så att alla nervceller skall får plats. Barnet har mer sammanhängande sömnperioder, ibland stämmer de överens med dina egna. Den långa elastiska navelsträngen kan vara snodd runt barnet men dess rörelsefrihet påverkas ändå inte. I navelsträngen finns det 3 blodkärl. Det ena transporterar blod till barnet. De två andra för bort slaggprodukter från barnet.

Mamma:

Om du är ledsen, har lite för bråttom eller stressar märker ditt barn det eftersom barnet reagerar på de stresshormoner som din kropp producerar. Blir du skrämd av något kommer barnet att reagera på adrenalinet som förs ut i ditt blod. Alla dessa ämnen når barnet via blodcirkulationen runt moderkakan. Men det reagerar också på din glädje, när du trivs och mår bra. Endorfiner och andra ”måbra-substanser” når på samma sätt fram till barnet.


 

Egna tankar: Jag hittar aldrig bra fakta om graviditetsveckorna längre, några förslag? I övrigt så mår jag bra, Mini har full fart i magen och det är så mysigt och tryggt att känna henne.


dags för försäkringskassan

Idag ska jag och Max på möte hos försäkringskassan. Det är ett möte om föräldrapenning, hur man ska göra och använda den bäst. Vi blev rekommenderade att g på mötet av min kusin som precis fått barn. Det kan ju knappast skada att få mer kött på benen när det gäller föräldrapenningsdjungeln.

Innan dess är det skola som gäller fram till lunch.

vaaaaaagn!!

Vi fick våran vagn nu.
Det är en Emmaljunga Classic Duo från -02.
Den är mycket fräschare än vad jag trodde och vi fick den gratis!
Däremot måste något göras åt sufletten, som ni ser är extremt solblekt.


ute i god tid

Den sextonde november fyller jag 18!
För det krävs en önskelista tycker jag allt. Hade jag inte varit gravid och bott hemma hade min önskelista sett helt annorlunda ut. Men nu ska vi få barn och flytta hemifrån, och prioriteringarna är ännorlunda.
Jag drömmer om att få obegränsad budget att spendera på Ikea, Lagerhaus och andra butiker där man kan köpa saker för heminredning. Men man ska även vara realistisk. Även något slags presentkort för matbutiker som t.ex Willys skulle vara perfa!
So here it goes:

Presentkort på:
Ikea
H&M
Willys


Pengar


Mindre saker(inte högsta prio):
Nageldekorationer
Pengar till löshår
Presentkort på t.ex Gina Tricot&BikBok som jag kan utnyttja efter att Mini är född

snyft

Om dagarna får jag såmånga fina kommentarer här på bloggen. Alla hinner eller orkar jag inte svara på, förlåt! Men jag läser alla, flera gånger om och i min gravidhjärna genereras hormonerna på högvarv. Jag blir så glad av att höra era fina ord!

långa nätter



Hej älskling, hoppas du har det bra där inne i mammas mage.
Nu börjar du bli stor där inne. Ja tänk, du är längre än 30 centimeter från toppen av ditt huvud ända ner till fossingarna. Det är otroligt att förstå fortfarande att du växer där inne, att min mage är ditt hem nu. Jag säger inte att jag inte märker dig, det gör jag verkligen inte, för nu rör du dig i mig mer än någonsin. Inte bara i magen menar jag då, utan också i mitt ständigt växande mammahjärta.
Det enda jag ser när jag blundar är bilder av dig, hur du kommer vara och se ut. Det hela blir mer och mer verkligt desto oftare jag ser och känner dig röra dig i min mage.
Jag är väldigt orolig fortfarande, för jag är rädd för att du inte ska överleva. Ändå blir jag besviken när jag vaknar om natten och du gör dina gymnastikövningar. Men bli inte rädd och slut, för då skulle jag oroa mig ännu mer. Så fortsätt väcka mig om nätterna, jag blir egentligen bara glad. Jag har vant mig nu och ser istället till att njuta, smeka över magen och njuta av dina allt hårdare rörelser.

Din pappa och jag längtar efter dig, men ha inte bråttom ut.
Jag älskar dig.

onödig dag!

Gick upp med Maxen och åkte iväg till skolan som började vid nio. Väl där fick jag reda på att det jag trodde att jag skulle göra skulle göras imorgon. Detta innebar att jag inte hade några fler lektioner! Så jag åkte till skolan helt i onödan, såklart.
Så nu är jag hemma igen, gör ingenting.

little baby

  •  Första dagen for din senaste mens var 15-Apr-2009
  •  Ditt förlossningsdatum är beräknat till: 20-Jan-2010 (s tecken)
  •  Du är gravid i vecka 24+6. (Nu förstår jag inte? Enligt UL är jag ju idag 24+5)
  •  Bebisen väger c:a 813 gram. *
  •  Bebisen är c:a 33.6 cm från hjässa till fot. *
  •  Du har klarat av 62% av graviditeten.
  •  Du har 105 dagar till förlossningen.
  •  Din första trimester varar från 15-Apr-2009 till 14-Jul-2009
  •  Din andra trimester varar från 15-Jul-2009 till 12-Oct-2009
  •  Din tredje trimester varar från 13-Oct-2009 till 20-Jan-2010

  • namn?

    Varför döper du inte bara bebisen till mini? Mini är ett superfint tjejnamn.

    Jag har faktiskt tänkt tanken, men inte fastnat för Mini mer än bara en benämning. Men det kanske ändras sen, vi får väl se.

    kulan


    Här är Mini 24 veckor och fem dagar gammal i magen.


    pet pet

    När jag petar på magen får jag ofta en spark som svar. Undrar om det är medvetet från hennes sida eller bara slumpen? Mysigt är det i alla fall.


    klar!


    Nu är jag färdig och ska ge mig av till skolan.

    gymnastik

    Jag hade ställt klockan på nio. Men tjugo över åtta var det dags för gymnastiklektion i min mage, jag missade väl inbjudan för jag var ju så inställd på att få sova. Nejnej, här var det full rulle, upp och ner och runt och poff i högra sidan som inte skulle förvåna mig om den blödde.
    Jag charmas av min ännu ofödda dotter, redan! Jag kvicknade till och har spenderat den senaste kvarten med att peta på magen och fått sparkar tillbaka. Sömndrucken och fnittrnades har jag fascinerat känns min dotter göra gymnastikövningar i min mage.

    Sa jag att det var underbart?

    behöver jag ens säga hur lycklig jag är?

    Idag sattes bollen i rullningen rejält!
    I går var vi och tittade på en lägenhet, en tvåa i Alvik.
    Idag ringde vi och sa att vi gärna vill ha lägenheten.
    Nu är den våran.
    På söndag ska papper skrivas på.
    Den första november får vi tillträde till lägenheten.

    Detta betyder alltså att om en månad bor jag och Max i en egen lägenhet! Vi kommer att ha ett eget, gemensamt hem där vi kommer kunna bo när våran dotter kommer till världen. Vi ska få stå på egna ben och bara anpassa oss efter varandra.

    Ett tack till er som hjälpt oss och kommer hjälpa oss i det här, ni vet vilka ni är!



    Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiih vad glad jag är!!!!!

    skriver

    Just nu sitter jag och arbetar på en engelskauppgift som ska vara klar om tre timmar. Den ska vara om en själv, ett kapitel i en självbiografi som ska ligga på två till tre sidor.
    Därför försöker jag hålla mig borta från de andra lockande delarna på datorn tills dess att jag blir klar.

    plugget..

    Nu ska jag iväg till skolan. Under dagen ska jag smida planer och förberedda eftermiddagen då det händer något stort som sagt. Det pirrar i magen bara jag tänker på det.
    Dagen består av två lektioner så det borde jag ju överleva.

    lustigt

    Sitter i soffan och känner hur Mini sakta sakta gör någon slags helomvändning magen. Det är en märklig känsla, som om alla organ kör på en liten rockad såhär på kvällskvisten. Fascinerande minst sagt, att känna sin dotter sakta röra sig inom en på ett sätt som får en att undra om hon bara gör en massa kullerbyttor där inne. Hon trycker sig ena sekunden lite uppåt åt höger och den andra känner jag ett tryck på nedre delen av den vänstra sidan av min kula till mage.

    Det är underbart, minst sagt, skulle inte vilja ha det på något annat sätt.

    på G!

    I skrivande stund är något stort på gång häromkring gällande mitt liv. Ännu inte helt bestämt men när det är det looooovar jag att mina första minuter spenderas här för att delge. Pirr pirr pirr

    saknas något?

    Hittade denna lista som verkar vettig. Är det något som saknas tror ni? Eller något onödigt? Ni erfarna kan väl ge lite tips? Mina egna kommentarer är de i tjock text.

    Vagn

    • Åkpåse/filt
    • Leksak (mobil)
    • Reflexer

    Bilstol

    Skötväska

    Vagga med tillbehör(detta har vi redan, så tror vi har vagga i början för att sedan, när Mini blivit lite större, köpa en spjälsäng)

    Spjälsäng

    • Madrass
    • Täcke
    • Kudde
    • Lakan & påslakan
    • Spjälsängskydd
    • Nattlampa
    • Mobil

    Sköta om

    • Blöjor
    • Våtservetter
    • Skötbädd
    • Badbalja
    • Babyolja
    • Hudsalva
    • Febertemp
    • Snorsug

    Kläder

    • Bodies
    • Byxor
    • Strumpor
    • Overall
    • Mössa
    • Sockor
    • Vantar
    • Tjockare tröjor

    Övrigt

    • Bärsele (bärsjal)
    • Filtar
    • Babysitter
    • Nappar
    • Haklappar
    • Babygym
    • Stor filt
    • Gosedjur
    • Bitleksak
    • Plastad frotté
    • Solskydd till bilen
    • Handdukar
    • Stor kudde- så pass stor att Mini kan ligga på den i vår säng utan att rulla iväg. Detta hade jag när jag var liten och skulle passa bra när man vill ha henne i sängen, vilket jag kommer att vilja.

    underbara barn

    Som sagt var vi på Underbara Barn mässan idag och kikade.
    Vi blev lite sena pga. parkeringskaos så vi missade första fem minutrarna av föreläsningen vi skulle gå på. Väl inne på föreläsningen var det en barnmorska som pratade om livet med en nyfödd, tex. amning och kontakt med det nyfödda barnet.
    Denna föreläsning kan jag varmt rekommendera då jag faktiskt lärde mig småsaker som man annars inte tänker på. Som t.ex hur man ska hålla barnet under amning och att man får ta allt i egen takt. Hon gav råd om amning men även råd för ens partner för hur den kan bete sig för att underlätta, vilket partnern oftast måste fokusera på den allra första början när barnet är fött.
    Sedan strosade vi runt och kikade på själva utställningarna. Ni kan ju själva tänka er vad som fanns där. Där fanns barnvagnar, barnkläder, försäkringar för gravida och en massa massa mer. Allt är till rabatterade priser verkar det även som. Denna del gav mig inte särskilt mycket då vi redan fixat barnvagn och bestämt oss för säng och nu även ska få en bilbarnstol.
    Men för den intresserade och sökande är utställningen en väldigt givande utställning och försäljning.

    Att komma in på mässan kostar 140 kronor per vuxen. Jag vet inte om jag tycker det var värt det. Det hade nog varit mer värt om det vore så att vi faktiskt letade efter barnvagn och dylikt.
    Däremot är föreläsningen väldigt bra. Det fanns även en annan föreläsning som var om förlossning men som började halv elva. Kan tänka mig att den också var en bra information för oss gravida.

    dags för mässa!

    Om ett tag kommer Max hit. Då ska vi ta oss till Underbara Barn mässan i älvsjö. Väl där ska vi möta Finni och hennes kille Herman.
    Där är det föreläsning klockan tolv och sedan strosar vi väl runt där ett tag och kikar på allt som folk ställer ut. Det ska bli både intressant och trevligt.
    Max som inte är så insatt i allt som har med graviditet och eller förlossning får sig väl en chock antar jag. Därför valde jag att vi inte går på en föreläsning om förlossning för häromkvällen berättade jag hur jag skulle vilja ha min förlossning och vad jag absolut inte ville gå igenom när Mini ska ut. Ni kan ju tänka er hans ansikte när jag förklarade vad klippning, sugklocka och tänger betydde. Han låg och vred sig i sängen av nervositet.

    Hans bild av en förlossning : "Ja man får väl värkar, åker in, föder barnet och åker hem". Ja ni förstår då chocken av att höra hur det går till och vad som kan tänkas komma.

    Efter mitt förklarande av hur min drömförlossning ser ut så konstaterade han att han längtar efter lustgasen, haha!

    dom är goda..


    skulle vara fint!


    Jag är med och tävlar om ett namnsmycke
    från PUSS hos
    annasara.net!
    Tävla
    här du med!

    mage och hår


    Nu har det bakats lussebullar, som det kommer bild på sen. Det har även tonats hår och ovan ser ni resultatet. Lade i en mörkare brun färg som ser mycket rödare ut i annat ljus, den skiftar riktigt fint.
    Dessutom har jag fixat mina ögonbryn. Jag klarar nämligen inte av att noppa dem längre, så köpte såkallade ögonbrynsknivar som i princip är rakblad på ett handtag som funkar perfekt! Jag slipper den extrema smärtan av att noppa och detta går dessutom mycket snabbare.
    Sedan har jag också målat naglarna, som ni kanske kanske ser på den vänstra bilden. Röda tippar blev det allt.

    Nöjd är jag nu när jag sitter och ser på Idol i soffan!

    respons

    Jag kopplade Mini's extrema sparkande under gårdagens morgonlektion till att jag pratade som mest då. När jag tjattrade på, härjade hon ännu mer inne i min sargade mage. Kanske vill hon få mig att hålla tyst, kanske blir hon glad av att höra min röst.

    Idag blir det hårfärgning och lussebullebak!
    Önskas bilder på båda aktioner månntro?


    nervig

    Tack för era kommentarer på det förra inlägget om svininfluensan.
    Vad jag har hört och läst i medicinska artiklar är att det är kvicksilver i vaccinet, vilket som vi alla gravida vet är ett big no no för oss preggon. en högre dos av kvicksilver kan tydligen leda till hjärnskador och förlamning.
    Hade detta gällt bara mig hade jag gett blanka fan i det, men nu har jag någon mer än mig själv att ha i åtanke. Jag måste tänka på vad jag gör i och med att Mini bor i mig.
    Någon sa att ämnet inte går över till fostret, men det är inte vad jag hört. Jag har hört att sedan när knoddis kommer och jag ammar henne får hon i sig vaccinet genom mig.

    Just nu väger mitt resonemang på att inte ta det. Jag känner inte att jag hellre vaccinerar mig och riskerar att skada min kropp och Mini bara för att slippa svininfluensan.
    Ärligt talat är jag riktigt nervös för vad tusan jag ska göra. Jag måste göra vad som är bäst för Mini, men det känns som om vaccinations-förespråkarna strövar ritt överallt och att det kryllar av dem, där de litar blint på att bara få slippa svininfluensan. Alla säger att det är så bra och att man blir immun, men till vilken kostnad?

    Jag vet verkligen inte..

    svininfluensan

    Vaccination eller inte?
    Vad är rätt?
    Vad faan ska jag göra?


    Hjälp mig i denna enorma fråga, snälla.

    jag och Mini



    Lägger upp en tjurig bild på mig från imorse.
    I magen är Mini alltså 24 veckor gammal precis.

    vecka 25(24+0)

    Graviditetsvecka 25

    Allt eftersom magen växer och blir tyngre kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck emot bäckenet.

     

    Från och med denna vecka följer din barnmorska livmoderns tillväxt genom att mäta avståndet från blygdbenet till livmoderns högsta punkt, symfys-fundus-måttet (förkortas i din journal SF-mått). Måtten kryssas in på en kurva i din journal, man får ett så kallat gravidogram.

    I denna vecka är SF omkring 23 cm. Det skiljer en hel del kvinnor emellan och en mätning säger väldigt lite. Det är ökningen av upprepade mätningar som ger en god uppfattning av barnets tillväxt

     

    Graviditetskalender Teckning: Bodil Knutsson

    Graviditetskalendern visar hur fostret växer under graviditeten samt vilka besök och kontroller du går på. Siffrorna i ringarna visar graviditetsveckorna.  "BM-besök" står för besök på barnmorskemottagningen.


    I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar.

     

    Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

    Hjärnan växer och utvecklas i jämn takt. Den är under hela graviditeten känslig för och kan skadas av gifter, till exempel alkohol och andra droger.

    Till för tidig förlossning, prematur, räknas alla som föder före 37 fullgångna veckor. En normal graviditet är 40 fullgångna veckor.

    Överlevnaden hos mycket för tidigt födda barn, det vill säga under 28 fullgångna veckor har förbättrats radikalt under de senaste åren. Idag räknar man med att gränsen för att barnet ska kunna överleva utanför livmodern ligger mellan 22-23 fullgångna veckor. Därefter ökar chansen för barnet att överleva för varje dag och dramatiskt från vecka till vecka.


    Egna tankar: Jag tror att jag har sammandragningar, magen spänner och det sticks och ömmar. Det är läskigt och gör faktiskt ont. Jag vaknar av att Mini härjar i magen, men uppskattar det mest bara då jag vet att hon mår bra där inne. Jag längtar mer och med efter vårat lilla knyte men passar även på att njuta av graviditeten.

    hylla de positiva

    Jag läser din blogg med beundran i mitt hjärta. Du verkar vara en så stark person, som har ett hjärta så fullt med kärlek att du kommer bli världens bästa mamma. Det vet jag. Trots att jag bara har följt din blogg ett tag, så märker man direkt hur mycket du älskar Mini. Hon kommer bli världens lyckligaste barn, som får ha dig som mamma. Jag har alltid sett upp till unga mammor, och personer över lag, som ger sig tusan på att göra något bra och faktiskt gör det. När man själv går runt och bara gör ingenting blir man så varm inombords när man ser personer, som du, som vågar vara den ni är och fatta ett så stort beslut att skaffa barn oavsett vad resten av världen tycker. Jag beundrar er. Både dig och Max. Ni kommer bli världens bästa föräldrar. Det är personer som du som borde anses vara en förebild, både för unga och vuxna.

    Tusentals kramar, Tess


    Det slår mig att du Tess måste vara en oerhört stor människa själsligt. Det krävs ett vackert inre för att kunna berömma andra, speciellt de man inte känner. Jag anser att det är alldeles för få som gör som du gör, och jag blir lika tagen och rörd varje gång någon spiller ut sina vackra ord till mig här.
    Jag blir så lycklig när folk andra än mig själv tror på att jag kan vara den bästa av mammor för Mini. När folk ser min potential som jag själv faktiskt vet att jag har!
    Du är en vacker människa som jag är fullt övertygad om att du skänker glädje och kärlek till alla de som är i din närhet, och att även du kommer bli en utomordentlig mamma om du någon gång även du bestämmer dig för att skaffa barn.


    ung pappa sökes!

    - Jag vill också handla bebiskläder med nån, eeehm, ja du vet..
    Det säger Max här hemma i soffan nu.

    Antar att han blir avis när jag träffar söta Finni.


    Såååå, finns det någon ung pappa där ute som vill umgås med en blivande ung pappa?


    Haha.