superkul



Rolig låt!


Igår blev det fläskfilé med klyftpotatis och massa sallad. Sen myste vi framför filmen På smällen. En perfekt mysig kväll med mitt livs kärlek. Tilde myste mest hela tiden så jag och Max fick tid för kramar och pussar.


gladis



Såhär såg Tilde ut igår hemma hos mormor. Hon tyckte väl jag såg roligt ut antagligen! Det är roligt att se hur hon blir mer och mer med i vad man gör. Hon kollar efter en när man går ut ur rummet, hon flinar åt en och följer ens blick. Hon sitter riktigt stadigt när man håller i henne, hon vill gärna "stå" när man håller upp henne och vill så gärna vara med i famnen och se sig omkring. Ligger hon ner en längre tid blir hon rastlös.
Hon växer så fort! Ändå kan hon fortfarande ha storlek 50 i kläder, men inte länge till!

i'm back

Nu är jag tillbaka! Inatt sov jag och Tilde hemma hos Tilde's mormor. Där bjöd Tilde på lite skrikfest igårkväll, jag glömde ge henne magdropparna igår men man vet ju inte om det var därför hon skrek. I alla fall, där sov vi medans Max passade på att umgås med sina kompisar och åka skidor.

Vi är som sagt hemma igen och ska ha en mysig kväll, utan datorer och dylikt så jag kommer inte uppdatera mer idag. Vi ska laga middag tillsammans och kramas i soffan! Välbehövligt med lite familjemys tycker jag.

När jag och Tilde kom hem hade Max städat och gjort så fruktansvärt fint här hemma! Världens bästa pojkvän vinner han lätt.

tack Tilde!

Alltså jag förundras över denna fantastiska unge. Igår somnade hon klockan åtta och sov NONSTOP till klockan 2. Då var jag beredd på att vara vaken länge eftersom hon sovit i sex(!!) timmar, men hon åt bara en halvtimme och somnade sedan om och sov till halv sex. Då tänkte jag, jaha, nu blir det morgon för oss. Men nej, hon åt en halvtimme till och sov sedan vidare till tjugo över sju!

Alltså förstår ni!? Vilken lyx!

Efter att jag skrev mitt förra inlägg gick jag och kramade på Max lite, vilket på något sätt var surrealistiskt och jag uppskattade varje sekund! Sen somnade jag faktiskt vid elva så jag har fått sova ordentligt inatt! Jag blev chockad när jag vaknade tjugo över sju och var pigg, så vi gick upp och myste med pappa Max innan han åkte till skolan lite.



Tilde alldeles nykläckt, en dag gammal!

kan inte sova

Gick och lade mig för en timme sen med Tilde för att passa på att sova inför natten då jag tror hon kommer vara mycket vaken. Men till mitt stora förtret kunde jag inte somna! Jag vet att jag behöver de sovtimmarna för att vara någorlunda pigg imorgon men jag låg bara och stirrade i mörkret och lyssnade på grodans andetag.

Så nu sitter jag uppe igen, och ugglar vid datorn. Lyssnar på Max som spelar det där förbannade spelet WOW som förövrigt är riktigt kul men det stjäl min pojkvän! Väntar på tröttheten som ligger där i bakgrunden men tycks inte vilja finna sig till ro i kroppen min.

Egentligen vill jag bara lyfta upp Tilde, snusa henne i nacken och kramas med henne. Men en bebis som sover är en nöjd bebis, jag får nöja mig med att titta på henne. Det är inte fy skam det heller, hon är så förbannat söt. För varje dag så ler hon mer och mer, man får mer och mer respons från henne vilket är riktigt roligt. Mitt mammahjärta smälter när hon fyrar av ett raketleende.


förhållanden

Jag tror att Tilde har upptäckt sin egna röst lite. Hon ligger liksom och hojtar till då och då och flinar när hon märker att det låter. Så ibland tror jag att hon skriker och kommer till undsättning, men då ligger hon där i babygymmet nöjt som en gris i gyttjan och tjoar.

Det är tydligt hur hela mitt liv kretsar runt denna varelse, alla konversationer involverar ofta henne. Så när jag väl har en konversation som inte innefattar henne blir jag förvånad men det känns ändå skönt. Jag älskar henne till döds men jag är också Klara.
Det är en klurig balansgång det där, mammaliv och tonårsliv. Jag tycker att det går rätt bra, det finns utrymme för båda. Däremot märker jag hur jag och Max lider av att inte få någon ensamtid. Det är inte hemskt men jag märker ändå skillnaden.
När vi för några veckor sedan spenderade helgen hos min pappa så var han och min syster barnvakt i tio minuter så att jag och Max kunde duscha tillsammans. Vi blev båda två chockade över att vara ensamma, men det var välbehövligt!
Kanske är det dags att be morfar vara barnvakt i en timme eller två så att jag och Max bara kan få vara lite ensamma? Det tar emot att säga, men kanske mår vi alla tre bättre av det. Jag och Max blir gladare och Tilde blir gladare av mer nöjda föräldrar. Det känns tidigt men en timme kan väl inte skada. Jag längtar efter att få sucka ihop i Max famn, ensamma, om än bara för en kvart. Vi behöver det båda två, utan att behöva känna press för att Tilde kanske har det bra. Han behöver nog få se att jag även har tid för honom, eftersom Tilde självfallet tar väldigt mycket tid. Jag vill ge honom min fulla uppmärksamhet, få kyssa honom och stryka honom över ryggen.

Ja jag vet inte, vi får se. Det längsta jag varit ifrån Tilde är Tjugo minuter, då gick jag till tunnelbanan fram och tillbaka för att möta Alina och Sanne. Under den tiden hann jag ringa en gång och fråga Max hur det gick. Vi är symbiotiska, jag och Tilde och jag saknar henne så fort jag ens går in i duschen.
Men som sagt, kanske gör det oss gott att ha barnvakt en timme. Vi får diskutera det.

sötisar



Igår var Finni och hennes ännu namnlösa son på besök!


stackaren

Hur gick det med Max?
Han åkte in på sös och blev otroligt nog omhändertagen med en gång då han hade andnöd. Han fick Citodon och fick träffa en läkare. 550 kronor puts väck på bara det. Sen röntgades han men de hittade inget. Så de förklarade att han troligtvis fått en slitning på de muskler som sitter innanför revbenen. De håller tydligen även lungan på plats till viss del, därav andnöden.
Domen? Vila..
De kunde inte göra något..

Så nu går han hemma och i skolan och pustar och flämtar samtidigt som han har ont. Min stackars älskling, jag kan inget göra heller för att det ska bli bättre tyvärr.

bvc

Vi trotsade kylan och tog oss till bvc.

Sist vi var där var Tilde tre veckor och tre dagar gammal och vägde 4030 gram och var 53.9 centimeter lång.
Idag är Tilde fem veckor och fyra dagar gammal och väger 4460 gram och är 54.7 centimeter lång. Så det går fortfarande framåt för min lilla tjej!

snällhet straffar sig tydligen

Imorse gick Max vid tio i åtta. Halv nio kommer han in igen och kippar efter andan. Då har han, snäll som han är, hjälpt en annan kille komma loss med sin bil. På något sätt lyckades den killen lägga i backen och Max stod bakom bilen för att putta på. På något sätt lyckades Max göra illa sig och tror nu att han brytit ett revben eller punkterat en lunga. Han har riktigt ont, min lilla älskling! Så snart kommer hans kompis och hämtar honom för att åka in till SÖS.
Stackarn kan aldrig få lite tur i längre än ett dygn!



tills jag stupar



Här är världens vackraste flicka, som jag kan stirra mig blind på. Jag kan erkänna att många timmar om dagen går åt till att bara se på henne, och försöka förstå att detta är min dotter. Det är overkligt. Hon är så fruktansvärt fin min lilla tjej. Idag fick jag det första stora leendet. Hon har ju flinat först men idag såg hon på mig länge och log sedan som en tandlös liten gumma. Det är en obeskrivlig känsla!

mamma pappa barn


nu sätts tålamodet på prov

Tilde gnäller sig igenom dagarna nu. Såvida hon inte sover eller äter är hon inte nöjd. Hon vill vara i famnen och se sig omkring. Det är stor skillnad mot hur hon varit de första veckorna. Men sammanlagt kanske hon skriker en timme om dagen, vilket inte är så mycket, men för en ovan och bortskämd mamma som jag så blir kontrasten hög.

Jag köpte fel magdroppar så måste ta mig iväg till ett annat apotek och köpa de jag ska ha, för apoteket här har varken Miniform eller Sempers.

var tredje kvinna drabbas av..

Det var mer än ett år sedan du födde barn så varför får du ibland frågan om du är gravid? Kanske för att du är en av 30 procent av alla mammor som drabbats av diastasis recti eller DR som det också kallas.

DR låter som en dödlig sjukdom, men lugn – det handlar om att magmusklerna blivit uttänjda och glidit isär under graviditeten. Hos de flesta drar magen ihop sig inom några månader efter förlossningen, men för cirka var tredje mamma fortsätter magen envist att peka utåt. Trots att problemet är väldigt utbrett är okunskapen inom vården stor och det är därför svårt att få hjälp. Som väl är kan tillståndet tränas bort, men var beredd på att det tar lång tid och kräver disciplin.

Amerikanska Julie Tupler som är sjuksköterska och certifierad tränare är expert på området och har skrivit storsäljaren ”Lose your mummy tummy” samt utvecklat ett träningsprogram för att komma tillrätta med problemet. mama träffade Julie Tupler i New York där hon har sin träningsstudio.
– När jag för 20 år sedan började jobba med nyförlösta kvinnor upptäckte jag att ett stort antal av dem led av att magen inte blev platt, inte ens en lång tid efter förlossningen. Läkare och barnmorskor sa till dem att göra sit-ups, men ju mer jag studerade DR, desto tydligare stod det klart att kvinnor som drabbats inte alls ska göra sit-ups.

Vad är ”mammamage”?
– DR är hormonellt betingat och kommer sig av att magmusklerna
glider isär och tänjs ut för att bebisen ska få plats i livmodern. Efter förlossningen fortsätter magen att puta ut eftersom de yttre magmusklerna har delat sig och inte längre ger stöd åt tarmar och inälvor. Detta kan leda till bråck, mag- och tarmproblem, ont i ryggen och dålig hållning.
– De goda nyheterna är att alla kan träna bort sin DR oavsett hur länge sedan man fick barn.

Så kör igång! Och övningarna funkar för alla, oavsett DR eller inte.

Såhär får du platt mage:

1. Hissen

Bli av med mamma-magen!

Den här övningen går ut på att dra magen inåt mot naveln. Tänk dig att naveln är en hiss. På våning 1 är magen helt avslappnad. Den femte våningen är vid ryggraden och den sjätte på baksidan av ryggraden. Övningen görs mellan våning 5 och 6. Börja med att andas in djupt, pressa ut magen till ettan, andas ut och dra magen till 5:e våningen, fortsätt till 6:an. Upprepa så många gånger du orkar, gärna upp till 1 000 per dag, tycker Julie.

2. Katten/Kon

Bli av med mamma-magen!

Stå på alla fyra. Andas in djupt. När du andas ut, dra in magen till 5:e våningen och vinkla pubisbenet mot naveln, din svanskota ska peka neråt.

Katten: Håll och räkna till fem. Andas ut och svanka med ryggen.

Kon: Håll och räkna till fem. Upprepa tio gånger.

4. Huvudlyft

Bli av med mamma-magen!

Denna övning kan du vänta med tills du har stärkt magmusklerna genom hissen. Har du distasis är det bra att använda en splint. Dra in magen till våning 5. Lyft huvudet och dra samtidigt in magen till våning 6. Håll och räkna till fem. Lägg ner huvudet och slappna av.

Bli av med mamma-magen!

Sätt dig aldrig käpprätt upp i sängen. Du ska alltid gå i och ur sängen genom att vända dig på sidan och ta stöd med händerna. Om du slarvar med det här kan en hastig rörelse förstöra flera veckors träning.

Splint/sjal

Bli av med mamma-magen!

Julie Tulper har uppfunnit en splint, ett brett band som man drar åt runt magen under revbenen. Syftet med splinten är att dra ihop magmusklerna. Du kan lika gärna använda en sjal. Splinten ska helst användas varje dag under dina vanliga kläder. Vill du köpa en splint finns de på maternalfitness.com.

Kolla om du har delade magmuskler:

Ligg på rygg och lyft huvudet mot magen (axlarna ska inte lämna golvet) samtidigt som du känner efter med fingrarna över och under naveln hur långt det är mellan de yttre magmusklerna. Får du bara in två fingrar mellan musklerna har du inte DR. Får du in fler är chansen stor att du har drabbats. Har du DR ska du sluta med vanliga sit-ups och istället göra övningar som går ut på att dra magmusklerna inåt.

DIN 4-stegsplan för att bli av med DR:
1. Gör minst tre Tupler-övningar (en sittande och två på golvet) varje dag.

2. Bär gärna en ”splint” dagligen (se här ovanför).

3. Engagera ständigt magmusklerna. Gör det till en vana att hålla in naveln, speciellt när du lyfter och bär din bebis.

4. Kom upp från liggande på rätt sätt.


 


 

Källa: mama.nu


planer- drömma kan man få göra

Om två veckor är Tilde sju veckor gammal. Någon gång efter det vågar jag nog ta mig ut en sväng på stan. Då ska jag shoppa upp mig på lite nya fina kläder! Jag vill ha ett par nya byxor, några blusar, en figursydd väst och lite vanliga tshirts. Det är i alla fall tanken.
Sedan vill jag klippa mig! Att klippa bort de slitna topparna är på gränsen till krisläge nu. Sen vill jag också göra slingor, för att ljusa upp håret lite. Däremot vet jag inte hur det är med att slinga håret samtidigt som man ammar? Är det någon fara eller går det bra?

Ja detta är det ytliga jag vill ställa till med, vi får väl se om det sker..

rastlös

Tilde har blivit allt mer rastlös. Hon gillar inte att ligga ner själv, hon ser ju inget! Helst vill hon sitta upp, antingen i famnen eller i en lutande kudde. Hon vill liksom vara med och kunna se lite, även om hon inte ser så särskilt mycket.  Däremot hon börjar bli tung så det blir spaghetti armar efter en för lång tid med henne i famnen. Men mysig är hon!



hårtips

För er som längtar efter ett långt svall som är friskt; FÖD BARN. Att inte tvätta håret för ofta är bra för håret, och har man en liten bebis så inser man efter ett tag; Men oj det var fem dagar sedan jag tvättade håret. Och inte prioriterar man att klippa sig heller, så det växer som ogräs.
Ja, så ni som vill få friskare och längre hår: skaffa er en bebis.










Jag HOPPAS innerligt att ni förstår skämtet i det hela..

tröttis


gos


bra dag!

Idag har jag umgåtts med Elena, vilket har varit supertrevligt! Hon har tagit fina bilder på skrollan som jag lägger upp snart. Idag har vi ätit semlor, pratat och ätit middag tillsammans.

Håll utkik för snart kommer lite bilder

ledsen ängel

Min prinsessa både igår och idag blivit mer skrikig av sig. Hon har så ont i magen! Hon spänner hela kroppen och skriker så att det gör ont i hjärtat. Som tur är hjälper det att vagga henne i famnen och att lägga henne vid bröstet. Då slappnar hon av och då kommer det som vill ut ut. Lite maggympa brukar också funka.
Men ändå sover hon bra, så inte ska man klaga. Jag tycker bara så synd om henne när jag ser att hon spänner sig. Borde man testa sådana där magdroppar? Vilka är att rekommendera?


Pappas flicka.. Sover som vanligt!



Idag kommer Elena, en gammal fotbollskompis och min kära bloggdesignare, och vi ska umgås och jag tror att jag allt ska bjuda på semlor, för vad jag förstått var det fettisdagen igår! Vi har inte setts på sju år ungefär så det ska bli kul att träffas igen.


Tildes fokus



Först spanar hon in tuttarna, sedan dyker hon, sedan dregglar och suger hon..

just ja

Glömde berätta igår att vi nu är hemma igen! Max träffade hyresvärden som löste problemet med en gång, tydligen var det fel på ventilationen. Så tog de bor möglet och fixade lite, så nu får vi hoppas på att det inte kommer tillbaka.

Jag och Tilde har sovit som drottningar inatt, speciellt jag. Vi sov på soffan för att det är utrivna kläder i hela sovrummet. Tilde somnade runt tolvtiden, och vaknade inte förräns vid sex då hon åt och fick ny blöja av pappa. Sen somnade hon om vid sju och sov tills för en halvtimme sedan: halv tio!
Enda problemet med att hon sover så lång tid i sträck är att mina tuttar blir överfyllda, haha!



Jag och masken i lördags

större än allt

Jag är chockad.

Idag är det den 15e februari och jag är mamma till ett barn som är en månad gammalt. Hon sover tätt intill mig, andas tungt och suckar i sömnen. Hon gosar in sitt ansikte mot min kropp, gnyr lite och jag ser hänfört på det som är mitt barn.
Jag drar efter andan och inser att detta är mitt allt, det största som finns. Jag känner ett tryck för bröstet och jag igenkänner det som obeskrivlig kärlek, en sådan kärlek som man aldrig någonsin kan beskriva för en annan individ. Jag pussar henne där hon ligger och drömmer drömmar vi inte kan tyda. Jag pussar mitt eget kött och blod, min dotter, och inser att hon är det viktigaste. Hon är så vacker, så fulländad där hon ligger och snusar fridfullt. Jag tar henne i min famn och håller om henne och vill aldrig släppa taget.



en månad


Tilde firar sin enmånadsdag genom att sova sova och sova. Då och då gallskriker hon av drömmarna, men somnar snabbt om igen när jag stryker över hennes lilla panna. Hon är en vacker bebis, hon är en vacker tjej, och jag är så stolt!

vart tar tiden vägen?

Idag är det den 15e februari, vilket betyder att det gått en månad sedan vår älskling föddes. En månad har passerat, och det går skrämmande fort. Samtidigt som det känns som om Tilde har varit med oss jämt så känns det som om tiden går i fast forward.


Mamma älskar dig!

4 år!


Idag har jag och Max varit tillsammans i fyra år!

minspel





pattar

Idag tog jag och min syster oss till farsta. Där köpte jag nya bodys till Tildisen och en mjukisdress.

Till mig själv köpte jag en ny amningsbh då de jag har köpte jag samma dag vi åkte hem från BB. De var i storlek 85 DD. Idag tog jag mig tid inne på Lindex och kirrade en ordentlig amningsbh! Det blev en svart superskön i storlek 75F.. Så nu går jag runt här hemma med sjysta rattar, haha!

Tilde har ätit lite nu men somnat om igen, borde jag bli orolig?

tröttis

Tilde har sovit konstant sedan halv tolv... Börjar bli dags för mat nu va?

äventyr..

Igår kom Max hem vid åtta och tog en titt på möglet, och konstaterade då att det INTE var bra! Så vi tog vårat pick och pack och åkte hem till min pappa och sov. Vi är fortfarande här och har precis ringt och gjort en felanmälan på lägenheten. Men vi fick inga besked om hur lång tid det skulle kunna ta, utan tydligen så skickas felanmälan och sedan väljer och prioriterar de som ska utföra jobbet. Hon i telefonen sa att de såhär års prioriterar snöskottning(!?). Kändes som ett hånskratt rakt i ansiktet. Prioriterar de snöskottning framför vår mögliga lägenhet? Fan vad surt det känns!

Ja så nu är vi hos min pappa och jag antar att vi blir här i några dagar.


Från en sak till en annan: inatt sov Tilde sin första hela natt! Hon somnade vid tolv och vaknade inte förräns vid sex då hon ville ha mat, hon käkade ett tag, vi bytte blöja och sen sov hon till nio! Jag vart alldeles chockad när jag tittade på klockan vid sex, trodde det var något fel på henne, men nej, tösen var bara lite hungrig. Så idag är jag en glad mamma med tanke på omständigheterna.



se hit!

Min vän Elena har gjort min design som ni alla vet. Hos henne kan ni få en snygg design för en liten slant! Nedanför mina länkar finns det en direktlänk till henne, så kika in hos henne om ni är sugna på att snygga till er design.



hjälp!

Nyss tog jag mig i kragen och började gå igenom de kläder jag stuvade ner i kartonger under graviditeten som nu stått i gareroberna undangömda. ut med första kartongen, provade lite byxor som till min stora lycka passar sånär som på översta knappen, men det går nog om några veckor, no hurry!
Ut med andra kartongen, den understa, HJÄÄÄÄLP! Bakom den, i det nedre hörnet av garderoben ser jag MÖGEL!! Förstår ni!? MÖGEL!?
Min första tanke var, UT MED TILDE!!!!
Så nu har jag lämnat rummet i kaos med kläder överallt, och stängt dörren!

Man vet ju aldrig...


Vad ska vi göra? Det är ju vårat sovrum!



min groda

 


överraskning

Idag när jag och Max kom hem från en promenad hängde det en bukett med blommor på dörren. Jag blev glatt överraskad när jag läste kortet som fanns inuti!
Det var min föredetta klass som hade skickat en superfin bukett med blommor och ett fint kort där de flesta skrivit en liten hälsning till mig. Jag blev så rörd av de fina små hälsningarna och gesten!

Tack ni i SP07C som skickat blommor till mig! Snart kommer jag och Tilde och hälsar på och käkar lite vegomat. Det var så fina blommor och ni gjorde mig så glad!

vi myser


viljan att ta sig ut

Nu är Tilde snart 4 veckor, på måndag blir hon en månad. Under denna månad har vi varit hemma konstant men undantag för ett snabbt besök på en kvart eller så hos Max föräldrar. Visst har jag varit ute och gått, varit på affären, men inte mer än så.
Besöken har tills förra veckan begränsats till de allra närmaste, vilket består av ett tiotal personer.

Nu börjar det klia i kroppen på mig. Jag vill ta mig ut, titta på folk och inte begränsas hemma i vår lägenhet. Jag vill kunna möta en kompis i stan med Tilde och ta en fika eller så.
Men jag fick rekommenderat av min bvc-tant att vänta februari ut minst med att t.ex åka kommunalt eller gå på stan. Vad säger ni andra mammor om det?

Hur gamla var era bebisar då ni tog er ut bland folk? Och hur länge tycker ni att jag bör vänta tills jag tar med mig Tilde på äventyr?

bebisar

Igår var Sanne och Alina här med sina barn. Vi fikade och pratade bebisar såklart. Sannes son, Liam, är en riktigt lång kille som är hur söt som helst. Alinas dotter Stephanie är en kortis med smilegropar och även hon var söt som socker. Jag blev jätteglad över att få se andra bebisar och se hur egna de alla är på sitt eget sätt.
Tilde sov mest hela tiden, den tråkmajan.

Senare på kvällen kom Tilde's morfar och moster hit och hälsade på en snabbis. Tilde blev alldeles kolugn när hon satt i morfars famn och han dansade med henne, hon bara tittade storögt.


Idag var ju tanken att jag skulle träffa Ehline men icke, hennes förlossning tycks vara på G! Superspännade!

stolt mamma

Idag var det BVS besök igen och nu tusan går det fort.

Förra måndagen: 3760 gram och 52.5 centimeter lång(kort?)
Idag: 4031 gram och 54 centimeter

Nu har hon alltså spräckt 4000, min stora tjej.

Dessutom så sa BVC tanten att hon fixerar blicken som en 4veckors bebis, så lite före är min älskling allt. Jag blev så stolt!

Sen tog jag tjuren vid hornen och vägde mig.. Till min stora lycka har jag bara 8 kilo kvar, alltså har jag gått ner 12 kilo av mina 20 jag gick upp under graviditeten.
Så nu fortsätter mitt nyttiga här hemma kombinerat med amning och barnvagnspromenader. Sen ska jag sätta igång och träna ordentligt så smått om en månad ungefär för att komma i form.

åh!

Jag är så glad just nu! Fina Elena har fixat en ny design åt mig och jag är så fruktansvärt nöjd med den!

händelserik kommande vecka

Veckan som kommer blir händelserik, i alla fall i jämförelse. På måndag har jag tid på BVC, på tisdag kommer Sanne och Alina hit med sina små knoddisar Liam och Stephanie! Spännande att se de små underverken som jag bara träffat när de legat i magen.
På onsdag har jag preliminärt bestämt med Ehline som ännu bär på sin son, men vi får se om han hinner födas innan dess.
Sen vet jag ju i och för sig inte vad resten av veckan kommer bjuda på men fram tills dess i alla fall!


Denna kväll har Tilde's gudfar och Sanne varit här på middag och filmmys, det har varit skönt med sällskap. Max lagade supergod kycklingwok med nudlar. Till efterrätt åt vi gräddkoleglass som Sanne köpte med sig.

min dotter

Min dotter är världens finaste varelse. Allt hon gör är så sött så att jag får en sockerkick! Från hennes knorranden, till omedvetna leenden, till hur hon plutar med munnen så att hon ser ut som en liten fågel, till hennes knipanden med skinkorna när man ska byta blöja på henne. Vad hon än gör så älskar jag det.
Om nätterna så ammar jag henne tills jag somnar, när jag sen vaknar sover hon sött med tutten i ansiktet och då vänder jag mig med ryggen mot henne. Då ligger hon och gosar in se i ryggen på mig och trycker sig nära nära. Så sover vi och jag är så lycklig när jag vaknar att all trötthet som kanske finns går upp i rök.
Sen första gången jag såg henne när jag födde henne så har det varit villkorslös kärlek, en sådan som är så självklar men ändå obeskrivlig. Hon är en sådan självklarhet och jag håller henne så kär.
Det gör ont i mammahjärtat när hon väl skriker, men jag vet att jag kan trösta henne och känner mig så säker i min mammaroll! Jag är tillfreds och litar på mig själv, och det tror jag att hon märker. Skriker hon så kan jag trösta, och vill trösta henne och gör det mer än gärna.
Aldrig har jag känt att jag inte orkar mer. Jag har suckat såklart när hon knorrar för att hon ligger i sin egna säng, men det är ju just det jag längtat efter påminner jag mig och lyfter upp min pärla och pussar henne lätt i pannan.



Min dotter är världens finaste varelse.

tre veckor!

Idag blir Tilde tre veckor, det vore en underdrift att säga att tiden går fort!

vakna mamma!

Igår somnade vi vid elva.
Halv tre vaknar jag av att Tilde ligger och fiser bredvid mig. Lilla söta tussan fiser som en hel karl. Kan man vara trött när man blir väckt då? Nej, det kan man inte! Så då myste vi i två(!) timmar, fisen ville verkligen inte somna om, hon ville ligga och prata(knorra och göra små ljud) med mammsen..

Det här med att vara mamma är ju inte alls svårt, än så länge. Det är ju bara helt underbart. Jag har en liten dotter som är hur snäll som helst; sover, äter, bajsar och myser är allt hon gör. Är hon hungrig skriker hon lite, vill hon ha en ny blöja knorrar hon lite.
Hon sover mer än vad vi någonsin förväntat oss! Var är sömnlösheten? Antar att den kommer tids nog..


glamourmamma

En stor vinst var när jag häromdagen lyckades fixa mina tånaglar lite. Med nytt lack på dom kände jag mig fin. Det är stor skillnad på oduschad och duschad men när jag igår låg i sängen och kröp upp emot Max med ryggen mot honom och han snusade mig i nackan och utbrister-
-Mmh, älskling, har Tilde kräkts på dig här?
som jag inser att jag fanimig behöver duscha!

svar på frågor

Jag och Max bor i en egen lägenhet i Alvik i Stockholm. Max går i skolan och jobbar extra på Konsum.

pappamys


Såhär sitter mina älsklingar just nu, Tilde äter nöjt i pappas famn!

kall mamma



Vi var ute med vagnen häromdagen och här är jag frusen framför vårat hus som ni ser till höger i bild. Vagnen är förvörigt riktigt bra!

graviditeten och förlossningen

När fick du reda på att du var gravid? 17 maj 2009
Hur gammal var du? 17
Hur tog din partner det? Han blev nervös.
Mådde du mycket illa? fram tills vecka tolv mådde jag riktigt illa på morgnarna.
Hade du mycket halsbränna? Nej, ingen alls.
Var du känslig? Såhär i efterhand inser jag att mitt temprament var som en bergochdalbana.
När kände du bebisens första sparkar? I vecka 18
Var du ofta orolig? Ja, jag var rädd för att bebisen i magen skulle dö ända fram tills vecka 28 någon gång.
Sparkade bebisen mycket? Ja verkligen, en vilding!
När började du läcka bröstmjölk? Gjorde aldrig det.
Fick du bristningar? Ja
Blödde du någon gång? Nej
Hur många Ultraljud gjorde du? 3 stycken, ett i vecka elva, sedan rutinultraljudet i vecka 18 och sist ett i vecka 38 för att se hur bebisen låg.
Hur ville du att din förlossning skulle se ut? Jag ville få en frisk bebis. Ville ha mycket smärtstillande och ville inte föda liggandes.
Hur började din förlossning? Med värkar.
Hur många timmar tog din förlossningen? Från första värk: 13 timmar. Från det att vi kom in på BB: 7 timmar.
Födde du vaginalt eller med kejsarsnitt? Vaginalt
Hur mycket var du öppen när du kom in? 5 centimeter
Vilken smärtlindring tog du? Lustgas och Spinalbedövning
Dragen med sugklocka? Nej
Hur lång tid tog det att krysta ut bebisen? Tjugo minuter
Blev det komplikationer? Om operation pga. bristning räknas så ja.
Vad tyckte du var jobbigast? När jag fick krystvärkar när jag bara var öppen 7 centimeter och att inte EDA gick att lägga.
Var du rädd för något? Nej faktiskt inte. Det gjorde ont men jag blev aldrig rädd, jag blev bara uppgiven.
Skrek du? Oo ja.
Hur många var inne i förlossningsrummet? Som mest var det 5 utöver mig.
Hade du någon nära med dig? Ja, Max!
Fick du sy? Ja.
Vilken vecka födde du i? 39+1
Vad var vikt och längd på bebisen? 3655 gram och 51 centimeter.
Ammar du? Ja
Hur gammal är bebisen nu? Snart 3 veckor
Vad tyckte du om förlossningen? Helt fantastisk egentligen. Lite läskig bitvis men helt klart värt det!
När kommer nästa barn? Förhoppningsvis inte om alldeles för länge, men inte än på två år tror jag.

fin syn

Igår matades Tilde med flaska för första gången. Jag pumpade ur mjöl och så fick Pappa Max mata henne för första gången. Han såg ut som en stolt tupp och Tilde slurpade snabbt i sig innehållet i flaskan, duktig tjej! Man har ju hört om de barn som inte tagit flaskan eller napp, så jag var lite nervös men nu vet vi att det funkar, skönt tycker jag!

Det var fint att se mitt livs kärlek mata vårat barn.

bra jobbat Tilde

Idag var det BVC som stod på schemat, så jag stuvade ner lilla knorrisen i vagnen och traskade iväg till centrum där BVC ligger.
Väl framme så mättes och vägdes Tilde, och nu är hon över sin födelsevikt!

För en vecka sedan: 3540 gram

Idag: 3760 gram tung(?) och 52,5 centimeter lång

Tjejen jobbar på som tusan, mammas tuttar is the shit tydligen.

Även huvudomfånget mätter och det låg idag på 36 centimeter. Det låg på 33 vid födsel men då var hennes huvud väldigt "missformat" vilket de flesta barns huvuden är så BVC tanten sa att det antagligen inte hade stämt om hon hade haft en "normal" huvudform vid födseln. Men men, växer gör hon!!

babyboom

Nu ploppar det ut bebisar till höger och vänster. Igår födde Matilda sin lilla men ändå stora son Leon, och jag gissar på att Finni är inne och föder sin pojke nu också! Sitter som på nålar och följer alla graviditeter nu när Tilde är utanför magen. Vad är det med all spänning runt andras graviditeter?

Trots mitt bitvisa klagande under graviditeten med Tilde så var det ändå helt fantastiskt att känna min då ofödda dotter inne i mig, att jag och min kropp klarade av att bära på ett barn i nio månader.
Jag känner en extrem stolthet över att ha klarat av att föda min dotter, tänk att min kropp klarat av det. Något så enormt och ofattbart har jag gått igenom.


Så nu följer jag alla de som har det jag gått igenom framför sig, just för att det är så fantastiskt!