för Finni's ögon, hihi

Vad har Vita bandet, Grupp 8 och glöm aldrig Fadime gjort för vårt samhälle som vi känner det idag? Kommer den nyfödda rörelsen Ett Äpple om Dagen kunna etableras på samma vis? Vad är det som krävs för att en organisation ska påverka sättet vi lever på? Är det antalet anhängare, sökandet efter förändring eller finansiering och kampanjer som ger en rörelse skjutsen åt rätt håll? Läs följande sidor där vi försöker reda ut dessa rörelsers avtryck på samhället i den djungel som de alla befinner sig i, och försök se deras avtryck i din egna vardag!

Vita bandet startades i Amerika 1874 då de hette Women Christian Temperence Union (WCTU). Där förenades kvinnor i klagosång och och bön och protesterade mot deras mäns allt större konsumtion av alkohol. 1900 hade organisationen tagit sig över Atlanten och in i Sverige. Initiativtagaren Emelie Rathous, en känd feminist och nykterhetskämpe regerade som generalsekreterare i organisationen från 1903 till 1947.
Idag är inte Vita bandet fullt så aktiva, utan är mer en religiös nykterhetsrörelse som det inte hörs särskilt mycket ifrån.

Grupp 8 var som en "underground"-feministrörelse som startades 8 maj 1968 i sverige efter ett könsrollsseminarium som hölls av Karin Westman-Berg. Grupp 8 var en feministisk vänsterrörelse som kämpade för kvinnors rättigheter till arbete och hjälp med barnomsorg. Rörelsen sågs som väldigt radikal av andra och mötte motstånd i de konservativa.
Idag håller Grupp 8 på att tyna bort och har ersatts gradvis av andra feministiska rörelser.

Glöm Aldrig Pela och Fadime är ännu en kvinnoorganisation som startades i sverige 2001 för att representera och kämpa för invandrarkvinnors rättigheter. De samlas i demonstrationer och mediautlåtanden för att sprida sitt budskap. De är inte bara en organisation som fokuserar på att hjälpa utsatta kvinnor men även förebygga våld mot invandrarkvinnor.

Och nu har även Ett Äpple om Dagen startats, som inte är en kvinnorättsorganisation utan en rörelse som vill hjälpa skolbarn få frukt i skolan. Organisationen yrkar för att det ska serveras gratis frukt på skolor runt om landet. En frukt om dagen av närproducerad frukt är målet. Att samtidigt som man hjälper skolbarnen med den trytande eftermiddagskoncentrationen också vara miljömedveten. Rörelsen är väldigt nystartad och har ännu inte etablerats någonstans.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback