10, 10, 10?

Ja vad betyder egentligen Apgarpoäng? Jag slog upp en förklaring på growingpeople.se och det är den ni ser nedan.



Apgarbedömningen är en bedömning av alla nyfödda barns tillstånd efter födelsen.

Man kontrollerar barnets

  • puls
  • andning
  • hudfärg
  • tonus (muskelspänning)
  • retbarhet, det vill säga om barnet reagerar när man tar i honom eller henne.

Bedömningen görs en, fem och eventuellt 10 minuter efter det att barnet fötts. För att få 10 poäng ska pulsen ligga över 100 slag per minut, barnet ska andas ordentligt eller skrika, hudfärgen ska vara skär. Barnet ska dessutom ha bra tonus och bra retbarhet.

Normalt ligger poängen mellan 7 och 10. Om pulsen ligger under 100, andningen är oregelbunden, armarna eller benen är blåfärgade eller tonus och retbarhet är nedsatta, så ger barnmorskan bara en poäng på varje delmoment. Om barnet verkar livlöst blir poängen ännu lägre. Barnet bedöms då som asfyktiskt. Asfyxi betyder egentligen att barnet saknar puls, men termen används även om barn som lider av syrgasbrist. Ett asfyxiskt barn behöver hjälp att andas och behöver ibland även få lite syrgas för att på så sätt komma igång att andas själv.

Om barnet har fått låg Apgarpoäng innebär det inte automatiskt att barnet har fått några asfyktiska skador. Ungefär fem procent av alla nyfödda barn i Sverige har lägre Apgarpoäng än 7 vid en minut efter födelsen, men endast en procent efter fem minuter. Av dessa barn är det bara ett litet fåtal som är så pass påverkade att de får men för framtiden.

 



» sanna

ÅH MEN GRATTIS!!!! jag har inte suttit vid datan nå mkt alls o har alltså totalt missat att du fått din underbara dotter!!! VA KUL!! o grattis till appgarpoängen!! vår lilla fick 9 10 10 då henes händer v lite blå första minuten :) visst är det en otrolig kännsla!! du beskrev de bra.. LYCKORUS! precis va de är :) STOR KRAM till er sötnosar!

2010-01-22 // 01:45:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback