info vecka 32

Barnets rutiner. Vid det här laget känner du säkert igen ditt barns vanor och rutiner. Du vet när det brukar vara aktivt, när det rör sig som mest och du känner igen rörelsemönstret. Du vet förmodligen också när det har sina sömnperioder. Mot slutet av graviditeten är det viktigt att notera förändringar i dessa rutiner och om du märker att barnets vanor ändras påtagligt kan det vara klokt att ringa din barnmorska och diskutera med henne. Upp och ner. Din lilla akrobat kanske står på huvudet just nu. De flesta bebisar lägger sig i denna vecka i huvudändläge, d.v.s. med huvudet nedåt. I bästa fall stannar de kvar i detta läge ända fram till förlossningen. Men det kan hända att det ändrar läge flera gånger innan det föds. Du kan känna hur barnet tränger sig fram när det vänder sig, särskilt i slutet av graviditeten.

Större och större. Mängden fostervatten i din livmoder – ungefär en liter – gör att det är ganska lätt för ditt barn att vända sig upp och ner. Under de närmaste åtta veckorna kommer vätskan att minska allt eftersom barnet växer.

Vikt och längd. Ditt barn väger nu mellan 1,5 och 1,8 kg och är ungefär 43 till 46 cm lång i utsträckt tillstånd.

Din graviditet En armbåge i sidan. Aj! Nu när det blir allt mindre plats i din mage kan du känna hur din bebis häl eller armbåge stöter till dig i revbenen. Ibland kan du känna vilken kroppsdel det är som. Prova att ligga på sidan eller byta ställning för att förmå bebisen att flytta sig.

Tätare kontroller. När du kommit in i 32:a veckan vill de flesta mödravårdscentraler att du kommer på kontroll varannan vecka. Din barnmorska håller utkik efter tecken på infektioner, för tidiga värkar eller preeklampsi (havandeskapsförgiftning), en sjukdom man kan drabbas av i samband med graviditet.

Studiebesök på förlossningen. De flesta förlossningsavdelningar har "öppet hus" då du och din partner får bekanta er med förlossningsavdelningen och där ni oftast kan diskutera de smärtlindringsalternativ som erbjuds. Vanligtvis går de flesta på detta besök under den sista graviditetsmånaden. Det kan vara klokt att boka in det i kalendern redan nu. . (Om du går på en föräldrakurs på MVC kan det hända att det ingår ett besök på sjukhuset, så kolla detta först.) På en sådan här rundvandring får du besöka förlossnings- och BB-avdelningen och bekanta dig med rutinerna för registrering, inskrivning och övrigt pappersarbete. Att veta i förväg vart man ska gå och vad man ska göra betyder att man slipper onödiga stressmoment i sista minuten, precis innan man ska föda.

Föräldrautbildning. Din föräldrautbildning startar ungefär vid den här tiden. En bra föräldrautbildning går igenom de olika förlossningsstadierna, smärtlindring och de vanligaste sjukhusrutinerna. Var aktiv på din föräldrautbildning – ställ frågor och våga prata om dina förhoppningar och bekymmer. Det är viktigt att ni båda går tillsammans på föräldrautbildningen så ni båda är lika förberedda och din partner kan hjälpa dig på bästa sätt när det stora ögonblicket kommer. Om du redan har fött ett eller flera barn kan det ändå vara klokt att gå en kurs för att friska upp minnet.

Så säger experterna. Sex är något naturligt, och mycket mer än bara en fortplantningsmetod. Men under graviditeten kan sex bli ett bekymmer för en del par. "Din livmoder drar ihop sig när du får orgasm", säger Elaine Zwelling "Men dessa lätta sammandragningar är inte farliga, och de är heller inte ett tecken på förlossningsvärkar".

Källa: Pampers



Uträkning utgår från dagens datum: Tors 19 nov 2009.
Din graviditet startade Tors 16 apr 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 30 apr 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 218 av 280. (77,9%).
Du är i vecka 32.
Du har gått 31 fulla veckor och 0 fulla dagar (v31+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 20 jan 2010
Du har 62 dagar kvar till beräknad förlossning.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback