matmatmat

Snodde en bra sammanfattande lista från Elin Zollet

För dig som är gravid så är det särskilt viktigt att äta rätt. Inte bara för din egen skull, utan också för att ditt barn ska utvecklas och må bra. Det betyder inte att du ska äta "för två". Ett extra mellanmål räcker. Det viktiga är att du äter varierat så att du får alla de näringsämnen du behöver.


Din dagliga kost bör bestå utav:

- 500 g frukt och grönt, till exempel två portioner grönsaker och tre frukter.
- Fisk 2-3 gånger i veckan.
- Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag.
- Lättmargarin på smörgåsen och flytande margarin eller olja till matlagning.
- Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag.
- Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ.

Fisk och skaldjur du kan äta 2-3 gånger i veckan:
- All odlad fisk.

- Alaska pollock.

- Ansjovis.

- Blåmusslor.

- Fiskbullar.

- Fiskpinnar.

- Flundra/skrubbskädda.

- Hoki.

- Hummer.

- Jätteräkor/scampi.

- Kolja.

- Krabba, det vita köttet.

- Kräftor.

- Kummel.
- Lax och laxfiskar.

- Lutfisk.

- Makrill.

- Pangasiusmal.

- Pilgrimsmusslor.

- Räkor.

- Rödspätta.

- Sardiner.

- Sej.

- Sik.

- Sill, även inlagd.

- Tilapia.

- Tonfisk på burk.

- Torsk.

Fisk och skaldjur du kan äta 2-3 gånger per år:

- Abborre.

- Gädda.

- Gös.

- Haj.

- Lake.

- Rocka / Svärdfisk.

- Stor hälleflundra.

- Strömming, även surströmming.

- Tonfisk, färsk / fryst.

- Lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern.

- Röding från Vättern.
(Rådet gäller främst kvinnor som äter egenfångad fisk, eftersom dessa fiskar sällan finns i vanliga affärer).

Kött du kan äta:

- Kokt skinka, saltrulle eller liknande: Välj hel eller nyskivad produkt. Du ska undvika vakuumförpackad skivad produkt, framförallt mot slutet av hållbarhetstiden då risken finns för skadliga bakterier. Risken öker med temperatur och förvaringstid.

- Korv: Här gäller samma som för ovanstående. Hel eller nyskivad korv går bra. Kokt eller varmrökt korv är säker ur parasitsynpunkt men ej alltid säker ur bakteriesynpunkt. Det rekommenderas därför att du hettar upp korven som är avsedd att värmas ordentligt.

- Leverpastej: Vanlig förpackad leverpastej kan ätas i normal omfattning. Undvik lösviktspastejer och patéer, de kan innehålla skadliga bakterier.

- Varmrökt kött: Helt kött är att föredra framför vakuumförpackat skivat kött, framför allt mot slutet av hållbarhetstiden. Risk finns för skadliga bakterier.

(Alla köttprodukter måste hettas upp till 70 grader innan de äts för att vara säkra ur bakterie- och parasitsynpunkt. Tänk på att bakterierna överlever djupfrysning).

Kött att avstå från:

- Kallrökt kött, parmaskinka och liknande torkat kött: Kött som inte är upphettat - framför allt från gris, får och vilt - kan innehålla skadliga parasiter.

- Lever: Innehåller mycket A-vitamin. Höga doser A-vitamin kan skada barnet.

Dessa finns det risk för skadliga mikroorganismer:

- Gravad fågel.

- Gravat kött.

- Rå köttfärs.


Mejeriprodukter:

- Opastöriserad mjölk: Undvik att dricka opastöriserad mjölk. Den kan innehålla skadliga mikroorganismer.
- Ost: Ät gärna ost under graviditeten men välj helst vanlig hårdost och smältost. För att minska risken för skadliga bakterier bör du undvika mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar såsom mögelostar och kittostar.


Exempel på dessa är:

- Brie.

- Camembert.

- Gorgonzola respektive Vacherol och Livarot.

Rekommendationen gäller även om osten är tillverkad av pastöriserad mjölk. All ost är säker ur bakteriesynpunkt om den upphettas till kokhet.


Annan mat :

- Färdigrätter: Förpackade ätfärdiga rätter, sallader, smörgåsar m.m. säljs i många butiker. Välj nyförpackad, nylagad mat om den inte ska upphettas innan den äts.

- Delikatessmat: Var försiktig med "delikatessmat" som patéer, syltor och liknande i delikatessdisken.

- Lakrits går bra att äta när man är gravid. Liksom alla andra bör du dock inte äta mer än 50 gram lakritskonfekt per dag.

- Kalebasskrita, är känd under namnet "Calabash chalk", som rapporterats användas mot illamående av gravida kvinnor från Västafrika, kan innehålla höga halter av bly. Det är därför direkt olämpligt för gravida att konsumera denna produkt.

- Hälsopreparat: Var försiktig med hälsopreparat och hälsokostprodukter vid graviditet och amning. Ämnen i hälsopreparaten kan påverka barnet. Be gärna din läkare eller barnmorska om råd.

Källa: minbebis.com.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback